Майданът: революцията, която промени Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски нарече огромните продемократични протести, които свалиха подкрепяния от Русия лидер в Киев преди 10 години, "първата победа" на страната във войната ѝ с Русия.

Какво предизвика революцията?

Революцията на Майдана от 2013-2014 г. започна на 21 ноември 2013 г., когато тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович, подкрепян от Кремъл, преустанови преговорите по споразумението за асоцииране с Европейския съюз, които се подготвяха от месеци, в полза на по-тесни връзки с Москва.

Москва приветства решението на бившата съветска република и я прие в митнически съюз с други бивши съветски републики.

Проевропейски настроените украинци обаче бяха ужасени.

Стотици демонстранти се събраха същата вечер на централния украински площад "Независимост", известен като Майдан, за да протестират срещу решението на Янукович.

Бруталното потушаване на протестите дни по-късно доведе до тяхното разпалване.

Не след дълго демонстрантите наброяваха десетки хиляди, а Майданът беше превърнат в обширен палатков протестен лагер с огромни барикади, който остана постоянно окупиран през цялата зима.

Как завърши?

Предвид отказа на Янукович да отстъпи от споразумението за асоцииране опозицията започна да иска оставката му.

Русия обвини Запада, че е разпалил протестите. На 18 февруари избухна насилие, когато около 20 000 протестиращи тръгнаха от Майдана към парламента, за да поискат Янукович да бъде лишен от ключови правомощия.

Полицията за борба с масовите безредици нахлу на площада и откри огън по протестиращите, като в продължение на три дни уби около 100 души в кървавата кулминация на въстанието, която предизвика дълбок шок в страната.

След като беше отстранен от парламента заради кръвопролитията, Янукович избяга в Русия.

Той беше наследен от прозападния магнат Петро Порошенко.

Майдана постави началото на бурна верига от събития, в резултат на които Русия завзе стратегическия черноморски полуостров Крим през март 2014 г. и предизвика началото на промосковско въоръжено настъпление в източния украински регион Донбас.

Последвалият конфликт между правителствените сили и бунтовниците в Донбас разцепи страната, като до нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. загинаха повече от 14 000 души.

Как революцията промени Украйна?

Революцията на Майдана доведе до засилване на проевропейските настроения в Украйна.

През 2017 г. споразумението за асоцииране с ЕС, което доведе до падането на Янукович, най-накрая влезе в сила.

През 2019 г. бившият комик Володимир Зеленски стана вторият президент на страната след революцията с обещанието да изкорени корупцията - ключово искане на ЕС за по-тесни връзки и на протестиращите на Майдана - и да прекрати войната с източните сепаратисти. Междувременно в Русия анексирането на Крим отприщи вълна от национализъм, която доведе до рязко повишаване на популярността на Путин.

Той оправда инвазията си в Украйна, като лъжливо твърдеше, че Киев извършва "геноцид" над рускоезичното население на Донбас. /БГНЕС