Майк Пенс: На 6 януари Тръмп поиска от мен да избера между него и конституцията

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс коментира обвиненията срещу бившия президент Доналд Тръмп, свързани с опит за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., съобщи "Си Ен Ен".

"Нашата страна е по-важна от един човек. Нашата конституция е по-важна от кариерата на когото и да било", каза той и добави: "На 6 януари, 2021 г. Тръмп поиска от мен да избера между него и конституцията. Избрах Конституцията и винаги ще го направя."

"Днешният обвинителен акт служи като важно напомняне: всеки, който поставя себе си над Конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати", заяви Пенс.

В обвинителния акт от 45 страници Тръмп е обвинен в заговор за измама на САЩ, заговор за възпрепятстване на официално производство.

Смята се, че Тръмп е опитал да убеди Пенс да не изпълнява конституционно определената му роля относно резултатите от изборите, както и подстрекаване на бунтовете в Капитолия на 6 януари.

През юни Пенс официално обяви кандидатурата си за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г., отправяйки предизвикателство към Тръмп.

"Като ваш президент няма да отстъпя и сантиметър в защита на Америка, нашия народ или нашите ценности и ви обещавам: Ще го направя по начин, съответстващ на клетвата ми към Конституцията и на характера и достойнството на американския народ", подчерта Пенс в изявлението си. "Ще възстановим прага на почтеност и цивилизованост в обществения живот, за да можем да предложим реални решения на предизвикателствата, които тормозят нашата нация." /БГНЕС