"Майките от Сребреница" искат 9 януари да бъде ден на траур в РС

"Майките от Сребреница и Жепа" се присъединиха към поредицата от натиск и заплахи от страна на международната общност и Федерацията на Босна и Херцеговина, заради честването на Деня на Република Сръбска , което започва днес в Баня Лука и ще продължи и утре, с искане 9 януари да бъде обявен за ден на траур в Република Сръбска, съобщи сръбският Telegraf.

В изявление, разпространено от медиите в Сараево, те смятат, че на този ден трябва да се отдаде почит на жертвите, убити в рамките на това, което според тях е съвместно престъпно споразумение. До изявлението на това бошняшко сдружение се стигна след заплахите на върховния представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит, че 9 януари е противоконституционен ден на Република Сръбска, и поиска реакция от полицията и прокуратурата.

Министърът на отбраната в Съвета на министрите на БиХ Зукан Хелес съобщи, че днес американски бомбардировачи ще прелетят над въздушното пространство на Босна и Херцеговина. Конституционният съд в страната, състоящ се от трима чуждестранни съдии, преди това обяви 9 януари за противоконституционен Ден на Република Сръбска само защото Сръбската православна църква почита на този ден паметта на Свети Стефан.

Конституционният съд смята, че РС може и трябва да има свой собствен ден, но той не може да бъде 9 януари, защото това накърнява чувствата на другите два народа в Босна и Херцеговина - бошняците и хърватите.

Въпреки натиска и заплахите, в Баня Лука и във всички градове и общини Денят на Република Сръбска ще бъде отбелязан днес и утре с поредица от събития./БГНЕС