"Майкрософт" откри тайно център за разработка на чипове в Израел

Американският технологичен гигант "Майкрософт" откри тайно център за разработка на чипове в израелското си дъщерно дружество.

Новият център разширява дейността си чрез набиране на нови инженери за разработка на чиповете. Проектът е стартирал преди около година и половина, но за съществуването му все още не е съобщено, пише израелският "Аарец".

Чиповете, които "Майкрософт" ще разработва в Израел, са предназначени да ускорят мрежите в центровете за данни, с които се управлява облачната услуга на компанията "Azur", съобщава израелският вестник.

Преди около година и половина "Майкрософт" отвори нови офиси в Хайфа, за да разработи тези чипове. В новото подразделение работят софтуерни и хардуерни инженери, които преди са работили в Intel, IBM, Apple и Broadcom. Основният фокус на новия отдел е мрежата и съхранението на данни.

Други високотехнологични компании също са увеличили инвестициите в производството на чипове в Израел, който в момента се счита за основен център в областта на чиповете като цяло, т.е. чипове, предназначени за работа в мрежа.

През март Google откри нов център за разработка на чипове в Израел, оглавяван от Ури Франк, бивш топ служител на Intel.

"Майкрософт", както и други технологични компании като Apple, Google, Amazon и Facebook, се опитват да разработят свои собствени чипове за сървърни фирми и да спрат да ги набавят от други компании като Intel. /БГНЕС