Майстор Даци: Любовта е най-добрата подправка за вкусна храна

Най-добрата подправка за вкусна храна е любовта към готвенето, каза за БГНЕС сръбският майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци.

Носител на златен медал от прочутия конкурс „Скариада“ в Лесковац, майстор-готвачът от дълги години живее в България и заедно със съдружника си Йонко Георгиев развиват ресторант „Котилото“ в столичния квартал „Драгалевци“. Повод за срещата ни е отварянето на лятната градина на ресторанта, който навършва 10 години, както и представянето на новото сезонно меню, чието разнообразие от вкусове може да задоволи и най-взискателния вкус.

„Всеки ден е ново начало, всяко ново меню е ново начало. Винаги се стараем нашите клиенти да останат доволни. Опитваме се да покажем себе си през храната в чинията, отношението също е много важно. Всяка година се развивахме все повече и повече, защото нашите клиенти се връщаха отново и отново. Това трябва да е целта на всеки един ресторантьор – клиентът да е доволен, да се върне отново и да доведе още нови клиенти“, разказа готвачът.

Неговата философия е проста – всеки трябва да работи това, което обича.

„Когато готвим за клиент го правим като за себе си. Това всеки го забелязва и оценява. Любов и отношение към храната, но и към клиента, това води до успех“, категоричен е майстор Даци.

Едни от най-добрите негови специалитети са приготвени на скара на дървени въглища. Продуктите също са важни и винаги трябва да бъдат пресни и качествени, напомня готвачът. С това от ресторанта не правят компромис, дори много пъти им се случвало да връщат стоката на доставчиците. „Това, което ние не бихме яли, не даваме и на нашите клиенти да ядат“, посочи още готвачът.

Той признава, че на Балканите хората най-много обичат да ядат месо и то приготвено на скара – плескавица, вешалица, ощипци и други. Майсторът може да готви буквално всичко – от мариновани пържоли от сърна, до цяло прасе на чеверме. Най-важното обаче е храната да бъде споделена с любимите хора. /БГНЕС