Майстор-шапкар: Шапката дава индивидуалност, занаятът ни се възражда

Хората искат да са по-индивидуални, да се отличават, а шапката е едно от нещата, които веднага те отличават от тълпата.

Това заяви в интервю за БГНЕС потомственият майстор-шапкар Георги Сардарев.

Той е наследил занаятът от своята майка - Ирина Сардарева, която го практикува повече от 25 години, през който период той е успял да навлезе в него благодарение на дългите часове, прекарани помагайки ѝ.

„Специфичното в този занаят е, че е позабравен. Преди 9 септември 1944 г. е имало много шапкари. Тогава човек не е излизал навън без шапка. След това обаче на него се гледа като на буржоазно зло, дори може да се каже, че се забранява. Стига се дори до криене и изгаряне на калъпи за шапки. Остават съвсем малко стари шапкари, но от онова време почти никой не е останал“, разказа Георги.

„Изисква се много творчество и работа с различни материали, затова този занаят е рядък в момента. Наблюдава се обаче едно възраждане, което може да се каже, че е световна тенденция“, сподели още майсторът-шапкар.

Според него съживяването на този труден занаят се дължи именно на факта, че хората все повече се стремят към индивидуалност, която шапката им дава. Признава обаче, че модата на шапките през годините коренно се е променила.

„В момента е по-практична, преди шапката е била повече част от облеклото. Било е много по-строго, фасонът е бил класически, без разчупени форми. Докато сега всички е практическо, носите шапка с козирка срещу слънце или дъжд, но ако искате да се отличите – носите нещо по-специално. Няма нищо задължително, както ако сте на гости при кралицата или папата, поне за дамите“, шегува се той.

Майсторът е категоричен – шапката не е просто аксесоар, тя казва много за човека, който я носи.

„Веднага виждаш индивидуалността на човека. В зависимост от това каква шапка е сложил, веднага си личи дали я носи, за да се предпази или това е част от стила му. Дали е смел, дали е отворен към света, дали е модерен, всичко това може да го показва шапката“, сподели още Георги Сардарев. /БГНЕС

Тагове: