Макалистър: Страните от Западните Балкани, които са в застой, няма да получат пари от новия фонд на ЕС

"Страните от Западните Балкани, които са в застой в реформите, не постигат напредък по пътя към ЕС и не хармонизират външната си политика и политиката си на сигурност с тази на ЕС, няма да могат да получат средства от новия "Фонд за реформи и растеж" на Западните Балкани", заяви председателят на Комисията по външните работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър, съобщи телевизия N1.

Това си изказване, председателят на Комисията съобщи на съвместното заседание на Комисията по външни работи и Комисията по бюджет на Европейския парламент, на която Европейската комисия представи предложение за регламент относно създаването на този фонд в размер на 6 млрд. евро за периода от 2024 до 2027 г.

Според предложението на Европейската комисия става въпрос за 2 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и 4 млрд. евро под формата на заеми, предназначени за реформиране на политическите, правните и икономическите системи с цел намаляване на различията между ЕС и държавите от Западните Балкани, за да се подпомогне процесът на присъединяване на тези държави към Съюза.

Според Герт Ян Копман от Европейската комисия, сближаването на Западните Балкани по отношение на БВП на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, остава ниско и е около 30% от средното за Съюза и не напредва достатъчно бързо, поради което е необходимо да се подпомогнат процесите на реформи на бъдещите членове на ЕС. /БГНЕС