Македонци и албанци отиват с общ кандидат за президент

Управляващата партия на премиера Зоран Заев СДСМ и нейният коалиционен партньор от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети постигнаха съгласие за издиганвето на обща кандидатура за предстоящите президентски избори в Македония.

На 21 април ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в Македония. На снимката: Зоран Заев

Това стана ясно след среща между двамата днсе в Скопие. Ахмети съобщи, че името на кандидата ще стане известно до края на тази седмица.

"Говорихме за конкретни имена. През следващите дни ще решим за един от тях. Ще има срещи и с други политически партии и така ще приключим тази инициатива. Решението ще бъде взето в петък", каза още Али Ахмети. Той отказа да съобщи дали кандидатурите на Никола Димитров, министър на външните работи, и тази на Оливер Спасовски, вътрешен министър, са приемливи за него.

Али Ахмети за първи път днес проговори официално и на македонски. Лидерът на ДСИ винаги до моментта е говорил само на албански.

На 21 април ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в Македония. Ако, на първия тур, нито един от кандидатите не спечели подкрепата на над 50 на сто от избирателите, тогава ще има втори кръг - 5 май. Сегашният държавен глава Георге Иванов няма право да участва в надпреварата, защото е втори мандат президент. Неговият мандат изтича на 12 май. Новият държавен глава на практика ще бъде и първият на Република Северна Македония. /БГНЕС