Македонецът Дац, правил песни с български квартет: За изкуството няма граници

Много е лесно да напредваш, когато си воден от любовта. За любовта няма затворени врати, няма затворени граници, както няма и за изкуството въобще. Това каза пред Агенция БГНЕС известният македонски артист и изпълнител Драган Спасов – Дац, който заедно с Александър Митевски като дуо изпяха песента "Корона Чао".

С нея двамата станаха известни у нас. Македонското дуо направи и съвместен проект, наречен "Любовен паспорт" заедно с българския квартет Destiny, а тяхната обща най-нова песен е "Йовано, Йованке".

"Ние създадохме този "Любовен паспорт" не само с България, но и с всичките съседни държави, защото любовта наистина няма граници. Няма да намесвам тук политиката. Политиците виждат нещо друго, което на мен не ми харесва. Но пък за сметка на това те слушат онова, което правим и това нещо на тях им харесва", каза още Дац.

По отношение на песента „Йовано, Йованке", изпълнена съвместно от Александър и Дац, и българският квартет Destiny, Дац разказа, че идеята ги е връхлетяла, когато Гери (Гергана Алексиева от Destiny Квартет) е посетила двамата и казала: "На шестата минута си говорихме за това да направим нещо заедно, а на осмата вече знаехме кое ще бъде то - "Йовано, Йованке”.

Те са прекрасни и Гери, и Мая, и Лори, и Звезделина, подчерта Дац.

Ще правим подобни проекти и с Хърватия, със Сърбия, Босна, Гърция. Ние направихме няколко песни сами. Така започна и проектът "Любовен паспорт", така стана и с "Целувката на Ана". Имаме и други песни на хърватски, гръцки, турски, френски сръбски. Ние искаме всички тези песни след това да изпълним с певци от региона. Сигурно ще направим и една албанска песен, сподели Дац.

Той се оплака, че пандемията сериозно затруднява работата им. "Започнахме да правим представления пред около 50 души в театъра. Това е "живуркане". Преди играехме пред 350 души. Силата на театъра е в това, че публиката диша с артистите, а и обратната връзка я има. Преди през летния сезон се е случвало да имаме закупени 50 билета, но ние отлагахме тези представления и връщахме билетите за следващия спектакъл. А, сега трябва да играем за 50 души. Това е както се казва "доста зле", каза още македонският артист и изпълнител. /БГНЕС