Македония готви нов закон за държавната администрация, обвързан със санкционните списъци на ЕС и САЩ

Македонският вицепремиер, отговарящ за политиките за държавно управление Славица Гърковска обяви, че е стартирала законодателна инициатива, която ще попречи на лица, които са в списъка със санкции на САЩ и Европейския съюз да заемат каквато и да е длъжност или да работят в администрацията.


Пред телевизия "Сител" Гърковска подчерта, че са необходими законови промени, които да предвиждат, че ако длъжностно лице, което в момента е заема държавен пост, получи такава санкция, мандатът му да бъде прекратен незабавно.

„Защото ако се правим, че все едно нищо не се е случило след налагането на подобни санкции, рушим доверието в институциите. Това не допринася за изграждането на система, на която гражданите да имат доверие. Така ще намалим драстично корупцията в момент, в който е нужно да се види, че системата работи безпристрастно и има наказания и санкции за всички, които са нарушили етичните и моралните норми“, каза Гърковска.

В тази насока, успоредно с повишаване на критериите към държавните служители е изготвено и Предложение за изменения и допълнения в Закона за ограничителните мерки, като към правно обвързващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН и правните актове на ЕС, ще бъдат добавени и санкционните мерки на САЩ./БГНЕС