Македонската прокуратура обвини в расизъм Люпчо Георгиевски от клуба "Иван Михайлов" в Битоля

Срещу председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля в РС Македония Люпчо Георгиевски официално е повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиевски трябва да се "яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември.

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен.

Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези терористични действия срещу българските клубове

БГНЕС припомня, че миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ. /БГНЕС