Македонски българи дарили пари за камбанарията на селска църква в Прилепско

За надпис на книжовен български език върху камбанарията на селска църква в Прилепско съобщи македонският информационен портал „Трибуна”.

Надписът е от 19 март 1910 г. върху камбанарията на църквата „Успение Богородично“ в село Селце, намираща се близо до селските гробища, в които е погребан войводата Никола Каранджулов. Съобщава се, че надписа са показали хората, които са дарили пари, за да се изгради основата на камбанарията.

Самата църква е построена през септември 1871 г., става ясно от ктиторския надпис.

Върху надписа на камбанарията могат ясно да се прочетат имената на всички дарители, които по онова време били емигранти в САЩ и по произход са от прилепските села Селце, Варош, Ореовец, Стровия и др.

Всички дарители са описани като българи - емигранти в Америка.

„Емигранти Българи живущи въ Америка подаряватъ за основа на камбанария в черквата Св. Богородица“. 19 III 10 год. Майстор Д.Г.Т., гласи надписът.

Възрастните прилепчани все още помнят майсторът каменоделец Димко Тавчия (Майстор Д.Г.Т.), който е автор на почти всички надписи върху кръстовете на прилепските гробища и църкви. Семейство Тавчиовски (в превод Каменарови) са дали на града и на страната много известни хора, сред които и няколко дипломати на бивша Югославия.

Надписът върху камбанарията на тази стара екзархийска църква показва, че макар и в Америка, далече от т.нар. българска църковна пропаганда, през 1910 г. в навечерието на Балканските войни хората от изброените прилепски села по онова време са се смятали за българи и не са имали проблем това да остане записано за бъдещите поколения. /БГНЕС