Македонски дипломат в София: Чужди сили ни тровят

Свят, в който българи и македонци няма да сме братя, не е моят свят. Обидите между българи и македонци са чужда игра, която цели да ни отрови. Това каза преди напускането на поста генералният консул на РС Македония в България Александър Панев, предаде репортер на БГНЕС.

Александър Панев

"Винаги е тежко да се сбогуваш с град, в който си като у дома си. Ние, которците, и София - емоции от векове, чисти и братски - не винаги сме били в кавги и проблеми, както днес. Като малък пример, Прохор Пчински е роден в Овче поле, бил е като брат със св. Иван Рилски. Которците (овчеполците) откакто се помним, си имаме приказка с шопите", каза Панев и подчерта: Бяхме и професори, дърводелци, лекари, генерали, кметове и какво ли още не, нашата история е извоювана с кръв, сълзи и инат. Ако реалността и историята са огледало, счупено от десетилетия, все пак в малките парченца успях да видя своя брат, а след толкова години и в толкова малки стъкла, и във Варна, Пловдив, Велинград, Бургас и навсякъде, аз се надявам, че в малките македонски парченца успя да ме види и той, от другата страна на огледалото, чупено, чупено, направено на прах. Загубих и родител, и приятел, и брат тук, имаше и тежки моменти.

"Минахме заедно и през пандемията, за което аз лично съм благодарен - за цялата братска помощ, когато целият свят притихна, а София беше малък прозорец. И ако, в крайна сметка, важи старата поговорка „Няма ненаказано добро“, това е то, мрежите не прощават. Сто години по-късно, като македонски дипломат, се опитах колкото можах и доколкото зависи от мен, но не успях да направя много, центробежните балкански сили са силни. Винаги съм казвал на глас, свят, в който няма да сме братя, а ще бъдем татари, окупатори, Коминтерна и подобни ниски обиди, не е мой. Нито искам да имам кариера в такива игри, игри, в които ще трябва да се нагрубяваме. Тези игри не са наши, те са наложени, за да ни отровят и заслепят, да не виждаме доброто в брата, а само лошото.

Може би ще дойдат бъдещи поколения, по-умни от нас, ще направят повече и по-добре, трябва да ги образоваме и насочваме. За да покажем, че можем повече, поне да се опитаме. Доскоро София, имаме още много какво да си кажем! ", каза в заключение Панев и в PS добави: Във ваша чест, генерале! /БГНЕС

---------

Александър Панев, консул на РС Македония в София.