Заев беше наказан от съпартийците му, не му простиха сближаването с България

Резултатите от местните избори в РСМакедония изправиха западната ни съседка пред нови предизвикателства. Намерението на Зоран Заев да подаде оставка от поста премиер и лидер на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ допълнително нажежи страстите. БГНЕС потърси мнението на известни македонски учени, политици и публицисти за анализ и прогнози за случващото се в родината им.

Проф. Катерина Колозова, Васко Наумовски, Насер Селмани

Според тях събарянето на Заев е започнало от неговата партия, която не му е простила, че той се сближи с България. Другата причина е провала на местната администрация, но и липсата на истински реформи. Като сериозен недостатък те посочват и отказът на властите в Скопие да накажат извършилите тежки престъпления от предишното управление и корупцията в държавната администрация. Експертите не изключват сегашното правителствено мнозинство да оцелее.

Проф. д-р Катерина Колозова: Заев беше свален от елитите на СДСМ, Данела Арсовска е "дете на бранковизма"

Впечатлението ми е, че се случиха два паралелни процеса.

Единият е пряко свързан с лошата работа на СДСМ на ниво местно самоуправление, а партията не оцени доколко качествената местна администрация е важна за гражданите. Според проучване, проведено от учени от Института за социални и хуманитарни науки в Скопие, обхванало 13 различни демографски групи, сред които жени, и бедни хора, младежи, и други, които съставляват 50% от населението, качественото местно управление беше класирано сред първите три приоритета за гласуване. ВМРО има репутация за ефективност в работата, особено на местно ниво - качествена инфраструктура, услуги. Те са "домакинска партия". Зад победата няма никаква мистерия, причините са очевидни.

От друга страна, трябва да се тълкува защо поражението е толкова голямо и защо по някакъв начин идва от потенциалните избиратели на СДСМ. След интервюто на Зоран Заев пред БГНЕС през ноември 2020 г., започна събарянето на Заев отвътре, от неговата партия, от елитите му - те не му простиха, че се сближи с България, защото СДСМ е традиционно българофобска партия, повече от ВМРО ДПМНЕ.

Бранко Цървенковски участва активно в мръсната кампания срещу Зоран Заев

СДСМ при Заев беше уникално явление, а космополитните му поддръжници в партията - малобройни. След произнесената онази нощ "ерес" - "България не е фашистка, а братска страна" – Левиатанът на СДСМ се събуди и дори Бранко Цървенковски възкръсна от мъртвите. Това беше политическа ликвидация на Заев от разочарованите бранковисти, клиентелисти и преди всичко българофоби от СДСМ, подкрепени от ДПМНЕ.

Данела Арсовска е "дете на бранковизма", от полицейско семейство, чийто баща е бил полицай по време на грозния преход на Бранко Цървенковски. Не говоря за конспиративни теории и "тайни сили в тайни споразумения", а политически профили: Цървенковски, Македонската академия /МАНУ/ и куп разочаровани потомци на бившата номенклатура, чийто естествен продукт е Арсовска.

Колкото до черната кампания, свързана с българското й гражданство – беше нечий (умишлен?) гаф и плакатът беше изтеглен за по-малко от 60 минути.

Всичко останало беше тромав пиар. Иронията е, че най-големите българофоби се вампиризираха и решиха да я защитят с цената на нейното „нежелано“ двойно гражданство – безпринципна пропаганда. Една от целите беше да се попречи на Заев в намерението му да ни доближи до България. "Корупционните" тиради на втората най-богата партия в Европа, ВМРО-ДПМНЕ, дори не заслужават коментар.

Не е изключено кабинетът на Зоран Заев да оцелее и след тази криза.

--------------------------------------------------------------------------------

Васко Наумовски, бивш вицепремиер по европейските въпроси: СДСМ е напълно делегитимизирано

Изборните резултати са следствие от многобройните корупционни скандали на правителството на Зоран Заев, лошата политика за справяне с пандемията, грешните стъпки в образователната политика, политическото преследване и, разбира се, невъзможността за започване на преговори с ЕС. Към това трябва да се прибавят и лошите резултати на предишните кметове от управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/, тяхната арогантност и отделеност от гражданите.

И двете големи партии отбелязаха спад в броя на гласовете от изборите през 2020 г., но СДСМ загуби много повече и се кандидатира без някои от своите коалиционни партньори. Много граждани подкрепиха независими кандидати и имаше редица невалидни бюлетини.

Опозицията се обедини на втория тур, а подкрепата на албанските партии беше добра, така че победата е абсолютна, както по брой спечелени общини, така и по брой гласове. СДСМ загуби и Скопие, което винаги е предвестник на победа на парламентарните избори.

Васко Наумовски

Само след една година правителството на СДСМ е напълно делегитимизирано, но има вариант сегашното правителствено мнозинство да оцелее с нов премиер. Възможно е и сформиране на преходно правителство, което да организира нови парламентарни избори.

Насер Селмани

--------------------------------------------------------------------------------

Насер Селмани, журналисти и публицист: Заев не извърши реформи, не наказа виновниците, и избра грешна стратегия с България

Основната причина за изборния крах на СДСМ са прекалените очаквания, които той породи сред гражданите докато беше в опозиция. Съюзът обеща да възстанови свободата и демокрацията и да накаже членове на предходното правителство. Обеща твърде много, но постигна малко. Освен разрешаването на спора с Гърция, който проправи пътя за членство в НАТО, другите обещания бяха или за незначителни промени в системата, или за продължаване по стария начин на работа.

Правителството не реформира съдебната система, чието правосъдие е под въпрос заради прякото политическо влияние върху съдиите. Злоупотребите на предишното правителство на Никола Груевски продължиха да са безнаказани, а престъпниците бяха амнистирани вместо осъдени доживот.

При управлението на Зоран Заев не бяха наказани престъпниците от режима на Никола Груевски.

Полицията и прокуратурата така и не проявиха реална воля за справяне с организираната престъпност и корупцията. С помощта на СДСМ на политическата сцена отново изгря албанската партия ДСИ, която често е обвинявана, че нейни представители са корумпирани. Партията беше лоялен привърженик на режима на Груевски в продължение на 11 години от 2008 до 2017 г., а под натиска на западните сили беше принудена да се коалира със СДСМ.

От друга страна, вместо да съкрати драстично държавната администрация, правителството разкри нови работни места, заети предимно от партийни лица и активисти на СДСМ, повечето от които не могат да се похвалят със особена експертност и опит.

Правителството така и не успя да пречупи общественото мнение и да убеди хората, че системата на обществените поръчки е реформирана, вместо това продължи старата практика фирмите да печелят търгове чрез подкупване на държавни служители. Достатъчен аргумент в подкрепа на това бе и фактът, че самият главен секретар на правителството Драги Рашковски беше обвинен във фиктивни търгове и договори.

На практика правителството показа, че не е в състояние да управлява страната отговорно и ефективно. То се представи изключително слабо в справянето с кризата с пандемията Covid-19, след като страната оглави световните и европейски класации по смъртност от коронавирус, и не успя да осигури навреме ваксини за имунизация на населението.

Неубедително беше и оправданието на властите в отговор на обвиненията на опозицията, че определени държавни служители са злоупотребили с цел лично обогатяване.

И накрая, правителството на СДСМ не показа никакви видими икономически резултати, вместо това беше отчетен спад на чуждестранните инвестиции в страната и все по-голяма емиграция на млади хора, които вече не виждат перспектива в страната.

Една от основните причини СДСМ да загуби подкрепата на избирателите беше невъзможността да се започнат преговори за членство с Европейския съюз. Гражданите искаха правителство, което да решава проблемите, а не да се оправдава защо не може да ги реши.

Заев избра грешна стратегия при решаването на спора с България

Заев избра грешна стратегия при решаването на спора с България, без която не може да започнат преговори. Вместо да се включат сериозно в преговорите със София за намиране на компромисно решение на спора, те очакваха ЕС или САЩ да окажат натиск върху България да деблокира процеса. Когато това не се случи, отношенията с България се нажежиха допълнително с разпространението на антибългарски настроения и евроскептицизъм чрез контролирани от правителството медии. Това бе придружено и с обвинения към ЕС, че не е успял да разреши проблемите на Западните Балкани.

Не вярвам, че ние като държава имаме политически капацитет в новата ситуация да предложим най-доброто решение, защото имаме политически елит, който се съобразява преди всичко с личните и партийните си интереси, а не с интересите на страната.

Най-добре би било да се формира служебно правителство, подкрепяно от всички парламентарни партии, което ще има три основни задачи; да изготви бърза стратегия за справяне с енергийната криза, да разреши спора с България и да започне преговори за членство с Европейския съюз, и накрая да подготви предсрочни избори възможно най-скоро.

СДСМ заедно с ДСИ в парламента ще се опитат да не приемат оставката на Заев, като така ще се задълбочи политическата криза.

От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ с албанските опозиционни партии ще засили натиска върху правителството да подаде оставка и да се опита да създаде ново парламентарно мнозинство, което ще подготви страната за нови парламентарни избори.

Окончателното решение, изглежда, ще бъде наложено от международната общност, която ще се опита да намери компромисно решение между двете страни. Вероятно тя ще настоява за приключване на спора с България и започване на преговори с Европейския съюз, така че изборите вероятно ще бъдат отложени за пролетта. /БГНЕС