Македонски политически лидер участва в празненства за Илинденско-Преображенското въстание

За първи път македонски политически лидер участва в България в отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Това стана по време на празнествата в местността Петрова нива, което се проведе под патронажа на президента на България Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава още в началото на словото си поздрави лидерът на Гражданския демократичен съюз /ГДС/ в РСМакедония Петър Колев. "На Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония", каза още Радев и добави: От Охрид до Черно море българите разпалиха стихията на революцията. Революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и народно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота.

"За нас беше истинска чест да присъстваме заедно с президента Румен Радев и с вицепрезидента Илияна Йотова на тържествата по повод годишнина от Илинденско-Преображенското въстание", каза от своя страна Петър Колев, лидер на ГДС в РСМакедония. /БГНЕС