Македонските българи вече имат собствен изследователски център в Скопие

Македонските българи вече имат собствен изследователски център, който носи името на „Св. Климент Охридски“ и „Център за стратегически анализи и планиране“. И двата института са създадени от неправителствени организации. Техните офиси се намират в центъра на македонската столица Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

Македонските българи вече имат свой изследователски център в Скопие

„Искаме да представим още една възможност българската общност в Република Северна Македония да развива дейност, в сферата на публицистиката, подготовката на анализи, на създаване на собствена продукция, нещо, което да бъде повод за гордост за всеки от нас. За съжаление, случилото се с Християн (Пендиков) е едно от неприятните събития, което разочарова всички онези от нас, които вярват, че правото на самоопределение, правото да защитаваш общността си, е въпрос на основни човешки ценности и тези ценности не трябва да стават жертва на агресията и отрицанието. Трябва да е ясно, че българската общност няма намерение да прави компромис с основните си човешки права, с достойнството си, с родовата си памет. Това трябва да бъде място на просветата, културата, на творчеството. За нас мястото на Северна Македония е част от ЕС и за нас, като част от народите, които живеят тук е важно всичко това да стане факт и законите да важат еднакво за всички“. Това каза при официалното откриване на офисите Петър Колев, координатор на „Центъра за стратегически анализи и планиране“.

Петър Колев и посланик Ангел Ангелов

„Главната ни цел е да поставим началото на продукция, която да създава публикации, съобщения, да организира изложби, да разпространяваме знание“, заяви от своя страна координаторът на „Изследователския център „Св. Климент Охридски“ Георги Трендафилов.

„Ясно е, че РС Македония няма да започне същински преговори за членство в ЕС, докато не впише българите в Конституцията. Това, което се случи в Охрид е нещо, което една правова държава трябва да накаже достойно. Радвам се, че откриваме този офис, който трябва да бъде духовен център, защото духовността е ключова за България, която не случайно е наричана „страната на духа”, каза българският посланик в РСМ Ангел Ангелов, който заедно с представители на посолство уважи събитието.

Изследователският център „Св. Климент Охридски“ получи дарение от Веселин Тодоров, основател на рок група „Фактор“. На събитието освен български дипломати, присъстваха и македонски българи и приятели на България от Скопие и Велес. /БГНЕС