Македонските митници затягат контрола и проверката на отпадъци

Разследването в България включи алармата на македонските митници, откъдето обявиха, че повишават нивото на инспекция и контрол на всички видове отпадъци и вещества, които могат да застрашат здравето на гражданите.

„Според стратегическите цели на митническата администрация по отношение на безопасността и здравето на гражданите, вносът и контролът на опасните отпадъци, като рискова стока, винаги подлежи на митнически контрол и в рамките на компетенциите на Митническата администрация се осъществява в съответствие със закона. Това предполага задължително притежаване на съответната лицензи за внос от компетентното министерство, в случая това е Министерството на околната среда“, казват от митническата администрация.

Според техните данни фирмата „Блацион“, която е посочена като вносител на опасни отпадъци в България, не се явява като изпращач според митническите документи.

„Общото количество на внесените отпадъци за изминалата година е 2215 тона, за които всеки вносител надлежно е представил разрешение, издадено от съответното министерство и при това не става дума за внос на опасни отпадъци“, казаха от митническата администрация.

За да установи възможни нередности, митническата администрация в сътрудничество с МВР предприема дейности, насочени към разследване на вноса на отпадъци./БГНЕС