Скопие: Инвестицията в АЕЦ „Белене“ е добра за Македония

България има намерение да построи ядрена централа в Белене и кани съседните страни да се включат в проекта, който, според експертните оценки, ще струва над 6 милиарда евро.

В тази връзка българското правителство публикува официално съобщение във вестника на Европейския съюз за стартиране на процедурата за стратегически инвеститор. София очаква, че към проекта ще проявят интерес Македония, Сърбия и Черна гора.

До момента проектът е отлаган на няколко пъти, като за последно това се случи през пролетта на 2012 г. През ноември-декември 2010 г. след визитата на тогавашния премиер Владимир Путин в България, „Росатом“ пое ангажимент за строителството на втората АЕЦ, предлагайки твърдата цена от 6,3 милиарда евро.

Македонското правителство прави анализ, дали да се включи в проекта.

„Правителството сериозно обмисля предложените варианти в публичната покана, с оглед да се осигури енергийна независимост и стабилност. Има първоначален интерес към участие в този проект и в момента се правят подробни анализи. След подробния анализ обществеността ще бъде информирана за позицията и предприетите стъпки“, заявиха официалните власти в Скопие.

Председателят на Комисията за енергийно регулиране /местния КЕВР/ Марко Бислимовски подкрепя идеята Македония да се включи в изграждането на АЕЦ „Белене“. Той посочи, че страната разполага с въглища за 15 години и дори след това те да бъдат заменени с природен газ, Македония ще остане зависима от вноса. „Идеята да се инвестира в ядрена централа в съседна България е добър начин да си осигурим в бъдеще базова енергия, която да замени производството на ток от ТЕЦ“, каза Бислимовски.

Вярвам, че инвестицията в АЕЦ „Белене“ в България“ е добър проект за Македония. Разбира се, правителството и други инвеститори трябва да преговарят за условията, при които трябва да се изгради. По принцип моето лично мнение е, че трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като страна", подчерта председателят на македонския енергиен регулатор.

Според него трябва да се инвестира в най-малко 500 мегавата от АЕЦ „Белене“, която се предвижда да изгради два блока всеки с мощност по 1200 мегавата. Тези 500 мегавата ще заменят количествата ток, който се произвежда от ТЕЦ край Битоля. Последният осигурява най-голям дял от базовата енергия на нашата съседка. /БГНЕС и МИА