МакЛафлин с триумф и нов световен рекорд на 400 м на сериите в Юджийн

Сидни МакЛафлин си подпечата билета за Световното първенство по лека атлетика с победа и нов световен рекорд от 51.41 сек на 400 м с препятствия на американските серии. Тя подобри с пет стотни от секундата собственото си върхово постижение, което постави при спечелването на олимпийското злато в Токио миналия август, триумфирайки след доминантно представяне, което остави втората Бритън Уилсън на повече от секунда зад нея с 53.08. Шамиер Литъл се нареди трета с 53.92 сек.

Триото ще представлява САЩ на пистата „Хейуърд Фийлд“ през юли, която ще бъде домакин на Световното – там ще бъде и действащата световна шампионка в дистанцията Далайла Мухамад. Тя си взе почивка и не учатства в сериите, за да се възстанови от травма на подколянното сухожилие. Мухамад надигра МакЛафлин за титлата на планетата през 2019 в Доха, но впоследствие загуби от нея на Игрите в Токио. „Всеки път, в който дойда тук, просто усещам, че ще се случи нещо невероятно“, каза МакЛафлин, която отправи предупреждение за останалите конкурентки в Юджийн.

Сидни МакЛафлин.

Алисън Феликс, която обяви вече, че прекратява кариерата си, включваща общо 29 медала от световни първенства и олимпийски игри, даде шесто време на 400 м, което почти сигурно й гарантира място в щафетно бягане на Световното. Талита Дигс бе най-бърза с 50.22, изпреварвайки Лина Ърби и Кендал Елис в последните 20 м. Елис остана втора с 50.35, а третото място бе за Ърби с 50.67. В същата дисциплина при мъжете, Майкъл Норман стигна до победата с водещо време в света от 43.56 сек. Чемпиън Алисън слезе за първи път в кариерата си под 44 сек и се поздрави с второто място след 43.70, а трети остана Рандълф Рос с 44.17.

Световната рекордьорка Кени Харисън триумфира на 100 м с препятствия с още едно водещо време в света от 12.34 сек. Алайша Джонсън бе втора с 12.35, а Алая Армстронг – трета, с 12.47. Световната шампионка в дисциплината Ния Али отказа участие, но ще защитава титлата си по-късно този месец.

В други състезания, световният шампион на 200 м Ноа Лайлс завърши с време 19.95 сек за водещо време в сериите. Втори остана Ерийон Найтън с 20.08 сек, а напред продължиха още световният шампион Крисчън Коулмън и Фред Кърли. Аби Щайнер бе най-бърза в сериите на 200 м за жени с 22.14 сек. Сребърната медалистка в Токио Габи Томас и Ша‘Кари Ричардсън влязоха безпроблемно в полуфиналите.

Действащият световен шампион сребърен медалист от Игрите миналата година Грант Холоуей и Девон Алън останаха в график за сблъсък на 110 м с препятствия с първите две времена в сериите. Холоуей спечели серията си с 13.11 сек, пред втория Трей Кънингам с 13.13. Уайд рисийвърът на Филаделфия Ийгълс Девон Алън, който изненада Холоуей с третото най-бързо време в историята, за да го победи в Ню Йорк преди две седмици, спечели своята серия, за да се класира с трето най-добро време в сериите от 13.27 сек. /БГНЕС