Макрон: Баку да напусне територията на Армения

Френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с и.д. премиер на Армения Никол Пашинян заяви необходимостта от незабавно изтегляне на азербайджанските войски от територията на Армения, се казва в съобщението на Елисейския дворец.

"Президентът на Републиката припомни ангажимента на Франция към запазването на териториалната цялост на Армения и подчерта необходимостта от незабавното изтегляне на азербайджански войски от територията на Армения", се казва в комюнике на Елисейския дворец.

Франция разчита на разрешаване на ситуацията на границата, за да се възстанови стабилността и сигурността в този регион чрез Съвета за сигурност на ООН.

По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че в сряда азербайджанските въоръжени сили са се опитали да извършат офанзива "за изясняване на границите" в един от граничните райони на района Сюник на Армения. В същото време от ведомството не уточниха каква конкретна работа е извършена от азербайджанските военни. Ситуацията на границата беше обсъдена от арменските и руските външни министри Ара Айвазян и Сергей Лавров. В четвъртък арменското министерство на отбраната съобщи, че азербайджанските въоръжени сили се опитват да преместят своите постове в районите на градовете Варденис и Сисиан в Южна Армения. /ТАСС