Макрон: Да изясним мястото на Турция в НАТО

Френският президент Еманюел Макрон подчерта необходимостта да се изясни мястото на Турция в НАТО, като същевременно изтъкна значението на диалога с Анкара, включително по въпросите на сигурността и миграцията.

"Позицията на Франция беше много ясна. Когато имаше едностранни действия (от страна на Турция) в Източното Средиземноморие, ние осъдихме това и изпратихме кораби там. След това се уверихме, че тези действия на Анкара ще бъдат осъдени през септември 2020 г. на ниво Европейски съвет“, каза Макрон в интервю за телевизионния канал „Франс 5“ като част от документален филм за турския президент Ердоган и отношенията между Франция и Турция.

"И както казах преди година, вярвам, че НАТО няма достатъчно ясни позиции по този въпрос ... Трябва да изясним мястото на Турция в НАТО. Обикновено в отношенията си съюзниците не правят това, което Турция направи през последните месеци , "подчерта френският лидер.

В същото време Макрон посочи необходимостта от водене на диалог с Турция. "Трябва да направим всичко възможно Турция да не обърне гръб на Европа и да отиде към по-голям религиозен екстремизъм или геополитически избор, който ще бъде още по-опасен или отрицателен за нас," каза той.

Френският президент посочи, че Турция е партньор в областта на сигурността и миграцията.

"Турция е партньор в областта на сигурността ... Тя е партньор по въпросите на миграцията. Можете да говорите каквото искате, но Турция е страната с най-много бежанци от Сирия. Признавам фактите: това е тежест. Това е отговорност Те имат около 3 милиона бежанци ", каза той.

"Никога не съм се поддавал на изнудване. Но в същото време не мога да отрека, че те са поели отговорност ... По въпроса за миграцията трябва да работим с Турция. Ако утре кажем, че повече няма да работим с тях и прекратим диалога, те ще отворят врати и 3 милиона сирийски бежанци ще пристигнат в Европа", продължи Макрон. /РИА Новости