Макрон държи на диагнозата си за НАТО

Френският президент Еманюел Макрон държи на диагнозата, чe НАТО преживява "мозъчна смърт", тъй като членовете му вече не си сътрудничат стратегически по редица ключови въпроси, пред които е изправен алиансът.

Йенс Столтенберг и Емюел Макрон

След разговори в Париж с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Макрон подчерта, че държи за изясняване на неяснотите в алианса, „защото смятам, че бе безотговорно да продължаваме да говорим за финансови и технически въпроси, предвид залозите, с които се сблъскваме в момента", цитира думите му АФП.

„Необходимо беше пробуждане “, каза френският президент.

Френският президент също така заяви, че европейските нации трябва да участват във всички преговори за създаване на нов пакт, ограничаващ ядрените ракети със среден обсег на САЩ и Русия, след като тази година приключва знаково споразумение от епохата на студената война.

"Не можем просто да се задоволяваме с двустранни договори", каза Макрон след разговора със Столтенберг.

През август Вашингтон и Москва се оттеглиха от договора за ядрени оръжия със среден обсег от 1987 г. , след като всяка от страните обвини другата в нарушаване на условията на сделката.

Русия призова САЩ и други членове на НАТО да въведат мораториум върху разполагането на ракети със среден обсег, нещо, което досега Столтенберг изключва като вариант.

Йенс Столтенберг и Емюел Макрон

Макрон обаче не е крил желанието си да се ангажира с руския президент Владимир Путин по редица спорове, заявявайки, че ще повдигне въпроса на срещата на НАТО в Лондон следващата седмица.

"Искаме ясен, здрав и взискателен диалог с Русия, без наивност, без самодоволство", каза Макрон на пресконференцията.

"Споразумение, което ще замени [договора от 1987 г.] ... изисква участието на европейците", каза той. "Това е въпрос за сигурността на Европа."

Макрон също така призова съюзниците на Франция да се включат повече във водената от Париж битка срещу джихадистките групировки в района на Сахел в Западна Африка. Френският президент заяви, че "по-голямото участие" на съюзниците от НАТО ще бъде "напълно ползотворно" и допълни, че темата трябва да бъде обсъдена на срещата на НАТО в Лондон следващата седмица.

Макрон също така заяви, че Франция ще започне преглед на намесата си в в региона след смъртта на 13 нейни войници в Мали тази седмица, с "всички възможности на масата". /БГНЕС