Макрон: Франция е за доверителни отношения между ЕС и Русия

Франция е заинтересована да установи по-доверителни отношения между Европейския съюз и Русия. Това се казва в комюникето на Елисейския дворец, разпространено в петък след разговорите между президента Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин. По време на разговора лидерите "отбелязали необходимостта от продължаване на структуриран диалог за стратегическата стабилност на европейския континент". „Президентът на републиката припомни желанието на Франция да установи по-доверителни отношения между Европейския съюз и Русия“, подчерта Елисейският дворец.

Макрон смята, че "нормандският формат" е необходим за продължаване на усилията за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, отбеляза Елисейският дворец. Според френският лидер форматът, включващ Франция, Германия, Русия и Украйна, е важен за продължаване на "усилията за прекратяване на конфликта и търсене на трайно решение".

Освен това, според Елисейския дворец, френският президент е обсъдил ситуацията в Либия с руския си колега. Макрон призова всички засегнати страни "да се придържат към постигнатите споразумения, които трябва да доведат до бързо изтегляне на чуждестранни милиции". /БГНЕС, ТАСС