Франция ще продължи да настоява за прекратяване на огъня в Газа

Френският президент Еманюел Макрон обеща да продължи да настоява за прекратяване на огъня в Газа в Съвета за сигурност на ООН, малко след като Китай и Русия наложиха вето на предложената от САЩ проекторезолюция.


"Съветът за сигурност трябва да призове за незабавно прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп", заяви Макрон в Брюксел, като обеща да възобнови работата по алтернативна френска резолюция "заедно с нашите американски, европейски и арабски партньори".

Съединените щати, основният съюзник на Израел, които са налагали вето на предишни призиви за прекратяване на огъня, бяха предложили своя собствена резолюция.

За първи път САЩ подкрепиха "необходимостта от незабавно и трайно прекратяване на огъня", както и осъдиха нападението на Хамас от 7 октомври.

Русия и Китай обаче упражниха правото си на вето, Алжир също гласува против, а Гвиана се въздържа. Останалите 11 членове на Съвета за сигурност гласуваха "за", включително постоянните членове Франция и Великобритания.

Макрон вярва, че Париж е в състояние да постигне консенсус - сега, когато може да разчита на подкрепата на Вашингтон.

"Важно е да се отбележи, че Съединените щати промениха позицията си и показаха волята си да защитават много ясно прекратяването на огъня", каза Макрон.

"Дълго време американците бяха сдържани. Сега тази сдържаност е отминала. Налице е съгласуване въз основа на нашия текст", добави той.

Франция работи по предложението си с Йордания, Обединените арабски емирства и няколко други европейски държави. Държавният глава изрази надежда, че дипломатическата дейност на Париж в региона "може да убеди Китай и Русия да не използват правото си на вето".

Повече от 1160 души в Израел, предимно цивилни, загинаха на 7 октомври, когато бойци проникнаха в Израел в най-смъртоносната атака в историята на страната.

Израел се зарече да изкорени Хамас, който контролира Ивицата Газа. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа около 32 000 души, предимно цивилни, са починали от ответната офанзива, а ООН предупреди за предстоящ масов глад на територията. /БГНЕС