Макрон: Готов съм да посрещна лидерите на България и РСМ в Париж

Френският президент Еманюел Макрон е готов да посрещне българските и македонските власти в Париж в подходящ момент, за да сключат двустранното си споразумение.

Това съобщиха официално от президентския кабинет на Макрон в Париж.

Агенция БГНЕС публикува пълният текст от съобщението без съкращения:

Агенция БГНЕС публикува пълният текст от съобщението без съкращения:

"Президентът на републиката разговоря тази вечер /снощи, 6-ти юни, бел.ред/ с българския президент Румен Радев и с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в рамките на усилията, които френското председателство на Съвета на Европейския съюз полага през последните няколко седмици, за да подкрепи търсенето на решение на спора между двете страни и по този начин да превърне европейската перспектива на Северна Македония в реалност.

По време на този обмен президентът на републиката изрази пълната си подкрепа за споразумение между двете страни, което ще допринесе за добросъседските отношения и зачитането на основните права на гражданите, които заявяват, че принадлежат към други общности или малцинства. Президентът на републиката изрази готовност да посрещне българските и македонските власти в Париж в подходящ момент, за да сключат двустранното си споразумение", се казва в края на съобщението.

Агенция Франс прес информира подробно за желанието на Макрон да посрещне "когато му дойде времето" властите на България и Северна Македония в Париж с оглед сключване на двустранно споразумение, което да позволи започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС.

Франция, която заема ротационното председателство на ЕС до 1 юли, от "няколко седмици" подкрепя търсенето на решение на спора между двете страни, припомниха от Елисейския дворец след разговори с българския президент Румен Радев и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, подчертава АФП и допълва, че по време на тези разговори Еманюел Макрон е изразил своята "пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което ще допринесе за добросъседските отношения" и което "консолидира европейската перспектива на Северна Македония".

Пет държави в момента са официално кандидатки за членство в ЕС: Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Албания и Турция.

През 2019 г. Еманюел Макрон наложи вето, заедно с други две държави-членки, върху започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, с мотива, че не са изпълнени условията за разширяване на ЕС към тези две страни.

На 31 май Агенция БГНЕС подробно информира, че се готви визита на български държавни лидери в Париж, където се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон за вдигане на ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Информацията бе разкрита от участници в последния коалиционен съвет на 27 май. В срещата тогава участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов./БГНЕС