Макрон: ИДИЛ се опита да извърши атентати във Франция

Клонът на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), "замесен" в нападението, при което загинаха 137 души в Москва, "е извършил няколко опита" във Франция през последните месеци, заяви президентът Еманюел Макрон, ден след като планът за сигурност на страната беше повишен до максималното си ниво, предаде АФП.


"Трябва да се предпазим от всякакво инструментализиране или изопачаване, но да бъдем взискателни и ефективни. Това е духът, в който се движим напред, и се надявам, че Русия ще направи същото", добави държавният глава при пристигането си във френския департамент Гвиана, докато руският му колега Владимир Путин посочи с пръст вината на Украйна.

"Би било както цинично, така и контрапродуктивно за самата Русия и за безопасността на нейните граждани да се използва този контекст, за да се опитаме да го обърнем срещу Украйна", настоя той пред пресата.

ИДИЛ пое отговорност за нападението срещу концертната зала край Москва в петък вечерта. Нейният афганистански клон, групировката "Ислямска държава в Хорасан" (ИДИЛ-Х), е основният заподозрян за световните експерти по тероризъм.

По думите на Еманюел Макрон френските разузнавателни служби смятат, че тази структура "е подбудила това нападение и го е извършила".

По време на срещата в Елисейския дворец на 24 март изпълнителната власт отбеляза, че "тази конкретна групировка, която очевидно е замесена в това нападение, е извършила няколко опита на наша територия през последните месеци", обясни държавният глава.

"И така, като се имат предвид нейните разклонения и намерения, като предпазна мярка, но с надеждни и солидни елементи", той "реши да повиши" до максималното ниво плана за национална сигурност, който беше понижен през януари.

Макрон увери аудиторията, че Франция е "предложила на руските служби, както и на нашите партньори в региона, засилено сътрудничество", "като е взела предвид информацията, с която разполагат нашите служби, и елементите, които могат да бъдат полезни за руснаците".

Запитан дали ще може да обсъди това директно с руския си колега, той отговори, че "първоначално" контактите ще бъдат на "техническо и министерско" ниво. "Ще видим как ще се развие контекстът и дали следващите дни или седмици ще го оправдаят", добави той. /БГНЕС