Макрон иска от НАТО диалог с Русия и Китай

Франция постоянно повдига в НАТО въпроса за развитието на диалог с Русия и Китай. Това обяви във вторник френският президент Еманюел Макрон, говорейки на прием в чест на участниците във военния парад, който ще се проведе на Шанз Елизе на 14 юли.

„Като европеец постоянно повдигам въпроса за способността на НАТО да възобнови диалога с Русия и да започне дискусии с Китай“, каза той, обръщайки се към висшия команден състав на френските въоръжени сили. Според него светът преминава през период, в който „броят на възможните конфликти е достигнал известен максимум“.

"Това се отнася и до степента на тяхната интензивност", каза той. "Нашата армия е наясно с възможността от интензивни военни сблъсъци. Тези сценарии са възможни, защото видяхме, че големите сили губят способността си да контролират оръжията. И това е голяма задача пред нашата дипломация".

Франция, заяви Макрон, отдава голямо значение на нормализирането на ситуацията в морското пространство, космоса и киберсферата. "Това трябва да се отрази в развитието на нашата военна политика", каза той./БГНЕС, ТАСС