Макрон иска жена за премиер

Преизбраният френски президент Еманюел Макрон би искал да види жена на поста министър-председател на страната. Това заяви държавният секретар на френското външно министерство Клеман Бон в понеделник по телевизия BFM. „Макрон, разбира се, би искал да назначи жена в двореца Матиньон“, каза Бон. В същото време той добави, че "не трябва да се свежда цялата политическа ситуация до фигурата на правителствения глава".

Според BFM един от възможните кандидати за този пост е Елизабет Борн, която в момента е министър на труда, заетостта и интеграцията. По-рано френският премиер Жан Кастекс, който е на поста от юли 2020 г., заяви, че "в следващите дни след изборите, в съответствие с традицията", възнамерява да подаде оставката си на държавния глава.

В съответствие с чл. 8 от Конституцията на Петата република, министър-председателят се назначава от президента. Макрон спечели втория тур на президентските избори Макрон с 58,5% от гласовете, кандидатът на Националната асоциация Марин Льо Пен получи 41,5 на сто. /БГНЕС