Макрон избра отново Елизабет Борн за министър-председател

Президентът на Франция Еманюел Макрон "потвърди" доверието си в министър-председателя Елизабет Борн, която беше подложена на атака заради лошото представяне на изборите, в резултат на което нейният началник не успя да запази мнозинство в парламента.

Елизабет Борн, премиер на Франция

Макрон заяви, че е възложил на Борн да проведе нови консултации с парламентарните групи за съставяне на "правителство на действието" до началото на юли.

"Днес реших да потвърдя доверието си към Елизабет Борн", каза той в интервю за АФ.

Макрон, който разговаря с Борн в събота, обяви, че ѝ е възложил следващата седмица да се допита до политическите групи в Националното събрание по редица въпроси.

Сред тях са евентуалното им участие в едно правителство, позицията им относно вота на доверие към самата Борн на 5 юли, както и относно гласуването на държавния бюджет през есента.

"След завръщането ми от Г-7 и срещата на НАТО (които ще се проведат до четвъртък, бел.ред.) министър-председателят ще ми представи предложения за пътна карта за управлението на Франция през следващите месеци и години, а също и за състава на новото правителство на действието в служба на Франция, което ще съставим в първите дни на юли", добави той.

Към това правителство може да се присъединят представители на политически сили, готови да си сътрудничат с мнозинството.

Еманюел Макрон, президент на Франция

"Вярвам в нашата колективна способност да постигнем това. Вярвам в способността на министър-председателя...", каза още държавният глава.

Франция е застрашена от продължителна политическа безизходица, след като опозиционните партии посрещнаха мразовито призива на Макрон за "компромиси", за да се запази управлението на Франция след неубедителните резултати на парламентарните избори.

Макрон отправи призива си в обръщение към нацията късно в сряда, дни след като не успя да запази общото мнозинство на своя блок в парламента - факт, който рискува да ограничи способността му да осъществи планираните реформи.

Неговият центристки алианс приключи парламентарните избори миналата седмица с 44 места по-малко от общото мнозинство в Националното събрание, а новата лява коалиция и крайната десница постигнаха значителни успехи.

Ситуацията подкопава плановете на Макрон за реформи през втория му мандат след преизбирането му за президент през април - включително ключовата мярка за повишаване на пенсионната възраст, и рискува да накърни международния му авторитет.

Париж / Франция