Макрон: Изправени сме пред криза, епидемия

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция се готви за скок в броя на случаите с коронавирус, като добави, че "ще трябва да се справим с това, както можем".

"Изправени сме пред криза, епидемия, която предстои", каза Макрон, докато посещаваше персонал в болницата "Ла Питие-Салпетри" в Париж, където във вторник почина първият френски човек, носещ новия коронавирус.

"Знаем, че сме едва в началото ... ще се опитаме с всички наши служители да вземем правилни решения", каза Макрон заедно с министъра на здравеопазването Оливие Веран.

"Тук имахте случай ... Знам, че това засегна много от вашите екипи", каза той, обещавайки да се справи с кризата "наистина", така че да може да се предприемат мерки "спокойно".

Франция отчете 18 случая досега и два смъртни случая, включително 80-годишен китайски турист, който беше първата жертва на вируса, докладван извън Азия.

Вторият беше 60-годишен учител, случай, който притесни служители, тъй като не е пътувал до огнището на вируса, за каквото в Европа се сочи Милано.

Досега повече от 2700 души по света са умрели от COVID-19, а почти 80 000 са заразени, главно в Китай.

Френското правителство помоли гражданите, които се връщат от регионите на Ломбардия и Венето на Италия, да избягват "всички неналежащи излизания " и да не пускат децата си на училище.

Същите препоръки са издадени за хора, които се връщат от континентален Китай, Хонконг, Макао, Сингапур и Южна Корея. /АФП