Макрон: Китай и Русия водят война за влияние чрез ваксините

Френският президент призова Европа и САЩ спешно да изпратят до 5% от доставените им в момента ваксини на развиващите се страни.

Той заяви пред „Файненшъл Таймс”, че несподелянето на ваксините срещу коронавируса по справедлив начин ще укрепи глобалното неравенство.

По-голямата част от ваксинациите досега се провеждат в страните с високи доходи.

Макрон предложи своя план за справяне с ваксинационния дисбаланс в света преди днешната виртуална среща на върха на Г7 на световните лидери.

По-рано от Белия дом заявиха, че американският президент Джо Байдън ще обяви инвестиция от 4 млрд. долара за финансиране на Covax на срещата.

Към днешна дата най-малко 110 милиона души са заразени с COVID-19 в световен мащаб и над 2,4 милиона са починали, според данни на университета Джонс Хопкинс.

"Не говорим за милиарди дози или милиарди евро веднага", каза Макрон. „Става въпрос за много по-бързо разпределяне на 4-5% от дозите, които имаме в момента. Това няма да промени нашите ваксинационни кампании, но всяка държава трябва да отдели малък брой от дозите, които трябва да прехвърли много бързо, така че хората на земята да видят и усетят, че това да се случва"

Френският президент заяви, че германският канцлер Ангела Меркел подкрепя европейската инициатива за споделяне на ваксини, добавяйки, че се надява да спечели подкрепата и на САЩ.

„Заради липсата на такава схема Китай и Русия запълват празнината, проправяйки път във войната за влияние чрез ваксините", каза Макрон./БГНЕС