Макрон: Климатът е „червена линия” на срещата на Г-20

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че по време на предстоящата среща на Г-20 ще настоява на участниците да излязат с изявление, в което ще се ангажират с решителни действия в борбата срещу измененията на климата, тъй като, според него, този въпрос е „червена линия”.

Макрон е на посещение в Токио преди срещата на Г-20 в Осака, на която, наред с въпросите за търговията и проблемите с Иран, ще бъде поставена и темата за климатичните промени.

Френският лидер проведе среща с японския премиер Шиндзо Абе, потвърждавайки добрите двустранни отношения, които бяха поставени на изпитание през последните месеци след ареста на Карлос Гон.

Гон оглавяваше автомобилното обединение на японските „Нисан”, „Мицубиши Моторс” и френската „Рено”. Той бе арестуван миналата година по обвинения в корупция, което предизвика определено напрежение между партньорите.

Предвижда се предстоящите разговори на Г-20 да бъдат доминирани от продължаващата търговска война между САЩ и Китай, както и от опасенията, че нарастващото напрежението между Вашингтон и Техеран може да доведе до въоръжен конфликт.

Очаква се темата за климата също да предизвика известно изостряне на тона, предвид намерението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение относно изменението на климата.

Макрон заяви, че Франция ще откаже да подпише каквото и да е споразумение в полза на подобно искане, за разлика от Япония, която търси компромисни формулировки за комюнике относно изменението на климата. „Ако не говорим за Парижкото споразумение и ако, за да постигнем споразумение между 20-те в залата, не сме в състояние да защитим амбициите си по отношение на климата, то това ще се случи без Франция.”, категоричен бе Макрон.

Близо 200 държави са подписали Парижкото споразумение за климата, които се задължават да положат усилия за ограничаване на глобалното затопляне на "доста под" два градуса по Целзий. Президентът Доналд Тръмп планира да оттегли Вашингтон от споразумението – процес, който би отнел няколко години. /БГНЕС