Макрон: Най-лошото за Украйна предстои, Путин смята да завладее цялата страна

Френският президент Еманюел Макрон смята, че "най-лошото предстои" в Украйна след 90-минутен телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, който изглежда има намерение да завладее "цялата" страна, заяви помощник на френския лидер.

"Путин отново оправда инвазията си с "денацификацията" на Украйна", каза помощникът, който помоли да не бъде назоваван.

Помощникът определи коментарите на Путин като "шокиращи и неприемливи", като добави, че "френският президент му е казал, че те са лъжи".

"В това, което ни каза президентът Путин, нямаше нищо, което да ни успокои. Той показа голяма решимост да продължи операцията", продължи съветникът на президента.

Той добави, че Путин "иска да поеме контрола над цяла Украйна. По собствените му думи той ще проведе докрай операцията си за "денацификация" на Украйна".

"Можете да разберете до каква степен тези думи са шокиращи и неприемливи и президентът му каза, че това са лъжи", каза помощникът.

Макрон също така е призовал Путин да избягва цивилни жертви и да даде възможност за хуманитарен достъп.

"Президентът Путин отговори, че е "за", но без да поема никакви ангажименти", каза помощникът и добави, че Путин е отрекъл, че руските военни са атакували гражданската инфраструктура в Украйна.

Макрон отново ще настоява за допълнителни санкции срещу Русия, за да увеличи цената за инвазията, каза помощникът, като същевременно отрече открито напрежение между двамата.

"Президентът Путин има начин на говорене, който е много неутрален и много стерилен. Понякога той показва признаци на досада, но по принцип нямаше открити признаци на напрежение по време на размяната на мнения", каза помощникът. /БГНЕС, АФП