Макрон: Нямам намерение да разпускам парламента

Френският президент Еманюел Макрон няма намерение да разпуска парламента, да реконструира правителството или да свиква референдум за пенсионната реформа, за да успокои напрежението, съобщиха днес пред АФП участници в срещата на управляващата коалиция в Елисейския дворец.

Според източниците френският президент е поискал в рамките на две-три седмици участниците в срещата да направят предложения за "промяна на методите и програмата за осъществяване на реформата" на пенсиите.

Протестиращи се събраха се събраха за пореден в Париж и много други градове, където някои от тях запалиха контейнери за смет и боклук и се насочиха към различни сгради, за да изразят гнева си срещу разделящия пенсионен план.

Парижката полиция е арестувала 234 души през нощта във френската столица, предимно за подпалване на несъбрани отпадъци по улиците, съобщи телевизия ТРТ.

Протестите днес се провеждат, след като френският парламент прие противоречив законопроект, прокаран от президента Еманюел Макрон, с който пенсионната възраст се увеличава от 62 на 64 години.

В градовете из цяла Франция се проведоха предимно малки, разпръснати протести, някои от които късно вчера прераснаха в инциденти с насилие.

В Париж малки групи излязоха по улиците, за да подпалят купчини боклук, образувани в резултат на стачката на сметосъбирачите в столицата, която продължава вече 16-и ден.

Префектът на парижката полиция Лоран Нунез заяви, че инцидентите с насилие са причинени от групи до 300 души, които бързо се придвижват из столицата.

Макрон е планирал серия от политически срещи днес с министър-председателя, лидерите на парламента и депутатите от неговия центристки алианс. /БГНЕС