Макрон: Намерен e компромис за спора между България и Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което включва и България.

"Мисля, че намерихме компромисно решение", заяви той по време на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Испания.

БГНЕС припомня, че на 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония.

Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси.

В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ, а именно:

- Прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в Конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са спомената други народи и на равна основа с тези народи;

- Подобряване на предложените проект за Преговорна рамка и проект на Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание на Република България на съществуването на "македонски език";

- Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка Междуправителствена конференция;

- Включване на референция към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и протоколите от заседанията на съвместната Междуправителствена комисия по чл. 12 от този Договор в Преговорната рамка във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за Междуправителствените конференции ЕС-РСМ.

На 29 юни Министерският съвет одобри позиция на България относно предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за обща позиция на ЕС за преговорите за присъединяване на ЕС с Република Северна Македония.

Днес македонското правителство съобщи, че е получило официално текста на френското предложение, което Скопие оценява като възможност за отваряне на широк процес за консултации първо на ниво правителство и коалиционни партньори, а по-късно и с президента на страна, с парламента, опозицията и гражданския сектор, експертите и широката общественост, се казва в изявление на пресслужбата.

От там подчертават, че „решението за нашето бъдеще ще вземем заедно, достойно и в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани”, както беше обещано по-рано.

„Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите“, се казва в изявление на правителството.

По време на пресконференцията на срещата на върха на НАТО в Мадрид Макрон изрази надежда, че "разглеждането на предложението от двете страни през следващите дни ще потвърди" факта, че предложението отговаря на всички чувствителни и за двете страни въпроси.

„Още отсега президентът и премиерът на България потвърдиха, че приемат предложението. Приемането ще изисква консултации в Скопие. Това решение носи предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото“, подчерта френският президент Еманюел Макрон. /БГНЕС