Макрон: Нужна ни е солидарността на Германия в областта на енергетиката

Френският президент Еманюел Макрон призова Германия да прояви "европейска солидарност" във връзка с покачващите се цени на енергията, като предупреди, че многомилиардният план на Берлин за подпомагане на неговите потребители може да доведе до "изкривявания".

"Не можем да се придържаме към националните политики, защото това създава изкривявания в рамките на европейския континент", заяви френският лидер в интервю за френския ежедневник Les Echos, което ще излезе от печат днес.

"Както и при кризата с коронавируса, това е моментът на истината за нашата Европа... Трябва да действаме единно и солидарно", добави той.

Цените на електроенергията рязко се повишиха, след като Русия ограничи доставките след нахлуването си в Украйна в отговор на западните санкции. Това предизвика остра криза в Европа и извън нея, а тъй като Германия е силно зависима от руските доставки, тя беше особено силно засегната.

Правителството на германския канцлер Олаф Шолц беше обвинено, че е действало самостоятелно със схема за подпомагане на стойност 200 млрд. евро, за да защити домакинствата и предприятията. То е подложено на натиск от страна на няколко партньори от ЕС да приеме по-голяма финансова солидарност.

"Ако искаме съгласуван подход, не трябва да се приемат национални стратегии, а европейска стратегия", твърди Макрон. Въпреки това той заяви, че запазва увереност в силата на френско-германските отношения "и в способността ни да осъществим заедно една амбициозна обща стратегия".

Лидерите на ЕС ще се опитат да намерят общ отговор на рязкото повишаване на цените на енергията по време на срещата на върха в Брюксел в четвъртък и петък.

"Има европейска солидарност с Германия и е нормално да има германска солидарност с Европа", каза Макрон в интервю за вестника./БГНЕС, АФП

Париж / Франция