Макрон обяви новото правителство на Франция

Френският президент Еманюел Макрон назначи нови министри в рамките на промени в правителството, целящи да дадат нов тласък на парламентарните избори следващия месец.

Посланикът на Франция в Лондон Катрин Колона беше избрана за външен министър, а Себастиан Лекорню, министър на отвъдморските територии, беше повишен в министър на отбраната, съобщи от президентския дворец началникът на кабинета на Макрон Алексис Колер.

Най-голямата изненада дойде в министерството на образованието, където известният академик Пап Ндиайе, експерт по колониализма и расовите отношения, ще поеме поста от десния Жан-Мишел Бланкер.

Министерството на вътрешните работи на Франция ще бъде оглавено от Жералд Дарманен в новото правителство.

Министерството на икономиката, финансите, цифровите технологии и държавния суверенитет на Франция ще бъде оглавено от Бруно Льо Мер.

Аньес Паниер-Рунаш ще поеме поста министър на енергийния преход. В предишното правителство тя бе делегиран министър на промишлеността.

Амели дьо Моншален е назначена за министър на екологичното планиране и териториите на Франция. В предишното правителство на Кастекс тя бе министър на трансформацията и обществените услуги.

Преди това енергетиката и околната среда бяха в рамките на едно и също министерство, оглавявано от Барбара Помпили. По време на кампанията за втория тур на президентските избори през април френският президент Еманюел Макрон обеща да въведе две нови министерски длъжности във френското правителство, ако бъде избран. Задачата на новите министри ще бъде "екологизирането".

Промените на фона на нападението на Русия срещу Украйна вероятно ще повдигнат вежди във Франция, въпреки че Макрон пое водещата роля в управлението на френския отговор на инвазията. Новоизбраният държавен глава се стреми да получи парламентарно мнозинство на изборите през следващия месец, за да прокара програмата си за вътрешни реформи, която включва промени в социалната и пенсионната система, както и намаляване на данъците.

В понеделник 44-годишният Макрон назначи бившия министър на труда Елизабет Борн за министър-председател, като за първи път от повече от 30 години насам жена заема най-високия пост в кабинета на Франция и едва за втори път в историята.

Представители на опозицията обвиниха Макрон, че умишлено забавя назначаването на ново правителство, почти четири седмици след преизбирането му на 24 април, когато победи лидера на крайната десница Марин Льо Пен.

Въпросът беше обект на трескаво медийно отразяване през последните дни, като засенчи парламентарната кампания и заглуши опозиционните партии.

"Французите имат много притеснения за бъдещето, за цената на електричеството, на горивата, на жилищата и на храните, които се увеличават", заяви пред радио Franceinfo десният депутат Жулиен Обер от партията "Републиканците".

Ръководителят на партията "Непреклонна Франция" Жан-Люк Меленшон се стреми да се завърне на парламентарните избори на 12 и 19 юни, след като завърши трети на президентските избори. Меленшон наскоро убеди Социалистическата, Комунистическата и Зелената партия да влязат в съюз под негово ръководство, който за първи път от десетилетия обединява левицата около обща платформа.

Както и при предишните правителства на Макрон, кабинетът е равномерно разпределен между мъже и жени.

Президентът също така продължи навика си да привлича таланти от опозиционните партии, като високопоставеният депутат от партията "Републиканците" Дамиен Абад беше назначен за министър на солидарността, автономията и хората с увреждания. 42-годишният Абад е син на миньор от Ним в Южна Франция и стана първият депутат с увреждания, избран през 2012 г. Той има артрогрипоза - рядко заболяване, което засяга ставите.

На други позиции в правителството министърът на икономиката Бруно Льо Мер и твърдолинейният министър на вътрешните работи Жералд Дарманен остават на постовете си.

Колона замества ветерана министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, а Лекорню поема отбраната от Флоранс Парли.

Франция обеща да увеличи оръжейните си доставки за Украйна, които включват противотанкови ракети "Милан", както и гаубици "Сезар". /БГНЕС