Макрон обещава прозрачност на ядрените опити

Френският президент Еманюел Макрон обеща прозрачност по отношение на десетилетия на ядрени опити във Френска Полинезия и промени в процедурите за обезщетение, когато спря, за да разговаря с група протестиращи при първото си официално посещение на територията, предаде АФП.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Макрон, който започна официалното си посещение в събота, по-рано даваше знак, че ще говори за наследството от френските тестове на островите в южния Тихи океан, което остава източник на дълбоко негодувание и се разглежда като доказателство за расистки колониални нагласи, които пренебрегват живота на местните жители.

Жителите на обширния архипелаг от повече от 100 острова, разположени по средата между Мексико и Австралия, се надяват Макрон да се извини и да обяви обезщетения за жертвите на радиация.

„Не мога да ви помоля да ми се доверите, когато толкова дълго са ви лъгали, без ви е предоставена цялата информация“, каза Макрон пред група от около 50 протестиращи на остров Моореа.

"Мисля, че доверието трябва да се изгради, като се разкаже на всички, като се сподели всичко, като се направи много по-прозрачно и е вярно, че не сме го направили досега", добави той.

Лена Ленорманд, вицепрезидент на „Асоциацията 193“, наименувана по броя на тестовете, проведени на полуавтономната територия, заяви, че островитяните искат спешни действия.

"Няма как да не си помислим, че сте в края на мандата си, така че думите са едно, но след това какво ще се направи конкретно?" попита тя на Макрон.

В отговор Макрон каза, че е "ангажиран да промени нещата" по отношение на обезщетенията.

В началото на пътуването президентски служител, който поиска да не бъде посочен, заяви, че Макрон ще "насърчи няколко конкретни стъпки" по отношение на наследството от ядрените опити, с отварянето на държавни архиви и индивидуални компенсации.

Тестовете се провеждат от 1966 до 1996 г., когато Франция разработва ядрено оръжие.

Служители отрекоха всякакво прикриване на радиационното облъчване по-рано този месец, след като френският разследващ уебсайт Disclose съобщи през март, че въздействието от последствията е много по-голямо, отколкото властите признаха, позовавайки се на разсекретени френски военни документи.

Само 63 цивилни полинезийци са получили компенсация за излагане на радиацията, след като тестовете са приключили през 1996 г., каза Disclose, изчислявайки, че общо 100 000 души се разболели общо, като има случаи на левкемия, лимфом и други видове рак. / БГНЕС

Париж / Франция