Макрон откри в Страсбург дискусия относно бъдещето на Европа

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри в Страсбург дискусия относно бъдещето на Европа, в центъра на която е социалното развитие на ЕС през следващото десетилетие.

Началото ѝ, посветено на Деня на Европа, бе излъчена от пресслужбата на Елисейския дворец.

„Започваме тази дискусия в извънредна ситуация на пандемия”, отбеляза френският президент.

Тя ще се води в дигиталната платформа на ЕС на много езици, а препоръките, които ще отправят участниците, ще бъдат обобщени от Франция по време на нейното председателство на ЕС през първата половина на 2022 г.

Макрон подчерта, че „европейският модел на социална защита успя да издържи в периода на санитарна криза”.

„Ние направихме избор в полза на хуманността и солидарността. Европейските държави заедно подкрепиха най-силно засегнатите сфери на обществото, заедно успяхме да изградим ваксинационна кампания. Европейското сътрудничество позволи да бъдат спасени човешки живот. Този дух на солидарност трябва да намери отражение и в нашата политика в Африка”, подчерта френският президент.

Според него, „солидарността е и защита на суверенитета”.

За да бъде гарантиран той, трябва да се произвежда днес и утре.

„Европа трябва да бъде не само голям пазар, но и голям производител”, смята Макрон. Според него, трябва да се инвестира повече в иновации, тъй като Европа изостава от Китай и САЩ.

Френският държавен глава призова ЕС да се върне към големите проекти, подчертавайки необходимостта от изследвания на космоса и на Световния океан.

„Европа трябва да бъде лидер в намаляването на вредните емисии в атмосферата”, смята Макрон.

Той призова също да се работи за „укрепване авторитета на демокрацията”, отбелязвайки специалната роля на младите хора, от които се очаква те да направят най-много предложения относно приоритетите на европейската политика. /БГНЕС, ТАСС

Страсбург / Франция