Макрон подписа закона за пенсионната реформа

Френският президент Еманюел Макрон подписа непопулярната си пенсионна реформа, което предизвика обвинения от страна на профсъюзите и левицата, че проявява "презрение" към хората, които стоят зад тримесечното протестно движение.

Пенсионната реформа има за цел да изгради Франция с пълна заетост

Измененията станаха закон, след като текстът беше публикуван в официалния вестник на Франция, а разгневената опозиция заяви, че Макрон се е опитал да ги прокара под прикритието на нощта.

Публикуването се случи само няколко часа след като в петък Конституционният съвет одобри същността на законодателството, включително основното изменение за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Противопоставянето с профсъюзите и левицата се превърна в най-голямото предизвикателство на втория мандат на Макрон, който сега ще направи обръщение към Франция по повод кризата в понеделник вечерта, съобщиха от Елисейския дворец.

Профсъюзите призоваха за масови протести по случай Деня на труда 1 май, а през нощта след обявяването на съдебното решение в няколко града, включително Париж, избухнаха понякога насилствени демонстрации.

Противопоставянето с профсъюзите и левицата се превърна в най-голямото предизвикателство на втория мандат на Макрон

Лидерът на социалистите Оливие Форе заяви, че бързото подписване на закона от Макрон показва "презрение" към протестното движение, а депутатът от твърдата левица Франсоа Руфин го нарече "демократично задържане".

"Закон, приет посред нощ, като крадци", написа в Туитър шефът на Френската комунистическа партия Фабиен Русел. "Всички на улицата на 1 май."

"Макрон се опита да сплаши цяла Франция посред нощ", написа в Туитър лидерът на твърдата левица Жан-Люк Меленшон, наричайки Макрон "крадец на живот", който е показал "абсурдна проява на арогантност".

Лидерът на профсъюза CGT Софи Бине нарече този ход "напълно срамен".

Реформата предизвика масови протести

Министър-председателят Елизабет Борн обеща правителството да продължи с още реформи.

"Решени сме да ускорим" темпото на реформите, заяви тя пред националния съвет на партията на Макрон "Ренесанс".

"Искаме да изградим Франция с пълна заетост ... да гарантираме равни възможности", каза тя.

Западният град Рен отново беше арена на сблъсъци, когато полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, хвърлящи снаряди, съобщиха кореспонденти на АФП.

Беше повредена банка, а радикално настроени протестиращи нахлуха и във фоайето на луксозен хотел. Един полицай беше ранен, а осем души бяха арестувани. /БГНЕС