Макрон прави кучето си социално ангажиран агитатор

Кучето на френския президент Еманюел Макрон участва във видеоклип, призоваващ хората да осиновяват домашни любимци през празниците, съобщи АФП.

Немо, черен микс от лабрадор и грифин, беше осиновен от Макрон и съпругата му Бриджит осиновиха през 2017 г. Размахвайки опашка - лаят му услужливо беше „преведен” със субтитри във видеото във Фейсбук - четирикракият спътник на президента казва на зрителите, че във Франция всяка година се изоставят 10 000 животни.

"И така, на Коледа ги осиновете. Но осиновете с осъзнаване", „казва” Немо.

Френският парламент ще обсъди законопроект за осиновяване на домашни любимци за борба с жестокостта към животните през януари, се добавя в текста, предвиждащ около 20 милиона евро за подобряване на центровете за спасяване на животни. Тонът на домашния любимец на Макрон в един момент става и заплашителен.

"Лошото отношение ще бъде по-тежко наказвано", казва Немо във видеото. "Защото вашият домашен любимец е част от вашето семейство. Той разчита на вас."

Немо е кръстен на капитан Немо, капитанът на подводницата "Наутилус" в класиката на Жул Верн "Двадесет хиляди левги под морето" – твърди се, че е сред любимите романи на Макрон - и редовно поздравява чуждестранни лидери с президента. Центровете за спасяване на животни по целия свят съобщават за взрив в осиновяванията на изоставени домашни любимци по време на пандемията на коронавируса, тъй като милиони прекарват повече време у дома./БГНЕС