Макрон: Франция и Иран да преразгледат отношенията си

Френският президент Еманюел Макрон по време на телефонен разговор с иранския си колега Ебрахим Раиси изтъкна необходимостта от развитие на отношенията между двете страни и предложи да се преразгледа тяхната основа. Това съобщи в неделя пресслужбата на иранския президент.

"По време на разговор с Раиси Макрон посочи необходимостта от развитие и задълбочаване на сътрудничеството между Иран и Франция и заяви необходимостта от преразглеждане на отношенията между двете страни", се казва в изявлението. "Необходимо е да се приложат усилия и да се поставят нови подходи в отношенията между двете държави в политическата, икономическата и културната сфера, както и в областта на регионалното сътрудничество", гласи изявлението, цитирайки думите на френския лидер.

На свой ред иранският политик „приветства предложението на френския президент да се преразгледат двустранните отношения. Иранското правителство подкрепя развитието на сътрудничеството с Франция в търговско-икономически план и е готово да започне цялостно сътрудничество с Европа, начело с френската страна", заяви Раиси.

Освен това „френският президент, говорейки по ядрения въпрос, изрази надеждата, че преговорите във Виена ще бъдат възобновени в присъствието на Иран“. "Ние не сме против ползотворните преговори, но техният резултат трябва да бъде отмяна на санкциите срещу Техеран. Преговори в името на самите преговори нямат смисъл", отговори Раиси на предложението на Макрон./БГНЕС