Макрон призова Ердоган да не избягва санкциите срещу Русия

Френският президент Еманюел Макрон призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да даде отпор на опитите за избягване на санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.

Макрон "подчерта значението на европейските санкционни режими за спиране на руската експанзия и призова за борба с всякакви стратегии за заобикалянето им", съобщи френското президентство след разговорите между двамата лидери в рамките на срещата на върха в Прага.

В Европа и Съединените щати има опасения, че Турция - която не е наложила санкции на Москва - се използва като убежище за онези, които искат да избегнат западните мерки.

Търговията на Турция с Русия се разрасна по време на войната в Украйна, което предизвика все по-голямо раздразнение от страна на Вашингтон, който се притеснява, че руски олигарси и големи предприятия използват турски структури, за да избегнат санкциите.

Миналия месец Анкара се поддаде на натиска на Съединените щати, като потвърди, че последните три банки, които все още обработват руски картови плащания, прекратяват тази своя дейност.

Решението последва седмици на все по-остри предупреждения от страна на Вашингтон към членката на НАТО Турция или да ограничи икономическите си отношения с Русия, или сама да се изправи пред заплахата от санкции./БГНЕС, АФП

Париж / Франция