Макрон призова новия ливански премиер да предприеме спешни реформи

Френският президент Еманюел Макрон призова новия ливански премиер Наджиб Микати да предприеме "спешни" реформи, за да помогне за решаването на кризата в страната си.

Разговорите между двамата се проведоха по време на посещението на Микати в Париж, съобщи АФП.

Еманюел Макрон и Наджиб Микати

След като повтори предишната критика към политическата класа на Ливан, Макрон каза на Микати, че трябва „спешно да се приложат мерки и основни реформи" и че Ливан може да разчита на Франция за подкрепа.

Реформите трябва да включват справяне с енергийните и други инфраструктурни проблеми, подобряване на публичните финанси, намаляване на корупцията и стабилизиране на банковата система, каза френският държавен глава.

Микати заяви, че е дошъл във френската столица, за да увери Макрон, че той и новото му правителство, одобрено от ливанския парламент, са ангажирани с реформите.

"Изразих решимостта си да осъществя ... необходимите реформи възможно най-скоро, за да възстановим доверието, да дадем надежда и да намалим страданията на ливанското население", каза той.

Премиерът обеща да спазва политическия график на страната и да проведе общи парламентарни избори следващата година.

Номинацията на милиардера сложи край на 13-месечната политическа задънена улица след взрива през август 2020 г., при който загинаха най-малко 214 души и бяха опустошени части от столицата Бейрут.

Икономическият срив, последвал инцидента, изчерпа резервите на централната банка, обезцени валутата с повече от 90% и доведе трима от всеки четирима граждани под прага на бедността, а хиляди, които имаха възможност, емигрираха.

Франция ръководи международния отговор на трагедията като организира три международни конференции, посветени на Ливан, и предостави помощ в замяна на ангажименти за политически реформи и отчетност.

Макрон многократно е изразявал раздразнението си от неуспеха на ливанските лидери да сложат край на политическата криза и да се справят с извънредното положение в икономиката.

"За никого не е тайна, че преговорите продължиха твърде дълго, докато условията на живот на ливанците се влошиха", каза той по време на днешните разговори. /БГНЕС

Париж / Франция