Макрон призова за продължителен натиск върху Лукашенко

Френският президент Еманюел Макрон изрази мнение, че е необходимо да се продължи натиска върху президента на Беларус Александър Лукашенко да прекрати използването на мигрантските потоци на полско-беларуската граница като оръжие срещу ЕС, съобщиха от Елисейския дворец.

Макрон проведе телефонен разговор с полския президент Анджей Дуда и министър-председателя Матеуш Моравецки. Двете страни обсъдиха ситуацията на полско-беларуската граница.

"Президентът на Франция отново подчерта, че е необходимо Европа да продължи да оказва натиск върху Александър Лукашенко, за да се сложи край на тази операция, която излага на опасност много хора... Той призова Европа да продължи да работи със страните на произход (на мигрантите - бел. ред.) и с авиокомпаниите, за да спре тези мигрантски потоци и да позволи на тези, които нямат право на убежище, да се върнат обратно", се казва в комюникето на Елисейския дворец.

Отбелязва се, че Макрон отново е подчертал необходимостта от предоставяне на хуманитарна помощ на хората, блокирани на границата.

През последните няколко седмици няколко хиляди мигранти се струпаха на границата между Беларус и Полша с надеждата да влязат в страните от ЕС. Полските власти засилиха охраната на границите, вкараха военни и пресякоха опитите на нелегални имигранти да влязат в страната, обвинявайки Минск за миграционната криза. Беларус отрече всички тези обвинения и продължава да твърди, че Полша принудително експулсира мигранти. /БГНЕС и Ройтерс