Макрон призова за закон в защита на европейските производители на автомобили

Еманюел Макрон призова за „Закон за купуване на европейски автомобили“, предаде „Политико“. Целта на подобен закон е да защити производителите на автомобили в Европа от конкуренцията в Китай и в отговор на подпомагащите политики на САЩ за местното производство.

В интервю по телевизионния канал „Франс 2“ френският президент разкритикува Европейския съюз, че е "твърде отворен" по темата за държавните субсидии за електрически автомобили.

"Нуждаем се от закон "Купувай европейското" като американците, трябва да запазим [субсидиите си] за нашите европейски производители", каза Макрон. "Имате Китай, който защитава своята индустрия, САЩ, които защитават своята индустрия, и Европа, която е отворена за всички".

Франция е водеща страна в борбата срещу неотдавнашния Закон за намаляване на инфлацията на Вашингтон. Той включва данъчни стимули за американските потребители да "купуват американско производство", когато става въпрос за избор на електрически автомобил.

Европейският съюз, Южна Корея, Япония, Китай и Русия се оплакаха в Световната търговска организация, че тази мярка нарушава правилата на международната търговия, като несправедливо дискриминира чуждестранните производители.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер също заклейми американската схема като "застрашаваща равенството" и повишаваща риска от "нова търговска война".

В телевизионното интервю Макрон заяви, че е обсъдил отговора на ЕС по време на обяд с германския канцлер Олаф Шолц в Елисейския дворец по-рано. „Политико“ уточнява, че не е ясно дали двамата лидери споделят едно и също мнение за това какви точно стъпки да предприемат.

"[С Шолц] имаме реално съвпадение, за да продължим напред по темата, имахме много добър разговор", каза Макрон.

Отношенията между френския президент и германския му колега са изострени на фона на разногласия по въпросите на енергетиката, отбраната и икономиката.

Но недоволството от американското законодателство изглежда е област, в която се сближават. Трябва да се има предвид, че и в двете им страни се намират големи производители на автомобили като „Рено“ и „Мерцедес-Бенц“.

Според съветник на френското председателство двамата лидери са се договорили да настояват пред Европейската комисия да подготви отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията. /БГНЕС

Париж / Франция