Макрон разговаря с Орбан в Елисейския дворец

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с министър-председателя Виктор Орбан в опит да се излезе от задънената улица преди срещата на върха на ЕС, след като унгарският лидер заплаши да блокира по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Макрон посрещна Орбан в Елисейския дворец на работна вечеря, за да обсъдят, според френското председателство, "няколко теми" от дневния ред на срещата на върха на ЕС следващата седмица, включително "различни аспекти на европейската подкрепа за Украйна".

ЕС иска да договори нова финансова помощ и започване на преговори за членство в ЕС с Киев на срещата на върха следващата седмица, но се опасява, че Орбан може да попречи на това.

Вечерята е рядко посрещане от голям западноевропейски лидер на унгарския лидер, който поддържа по-тесни връзки с руския президент Владимир Путин, отколкото всеки друг лидер на ЕС, дори след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Но разговорите се провеждат в момент, когато нараства загрижеността, че Орбан може да осуети възможността да се вземат ключови решения относно Украйна на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, а Макрон се опитва да повлияе на Орбан в качеството си на една от най-влиятелните фигури в Европа.

БГНЕС припомня, че в писмо, изпратено до ръководителя на ЕС Шарл Мишел в понеделник, Орбан поиска отлагане на ключови решения за Украйна, включително допълнителна финансова помощ и възможност за започване на преговори за членство в ЕС./БГНЕС