Макрон: Русия може да превърне в оръжие похитената ядрена централа

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Русия може да планира да откъсне атомната електроцентрала в Запорожие от украинската енергийна мрежа, превръщайки я в свое оръжие, като подкрепи предупрежденията на украинската компания за ядрена енергия.

Макрон разговаря с руския президент Владимир Путин в петък и заяви, че разговорът е бил необходим поради спешната ядрена заплаха за Европа. Путин се съгласил да обмисли възможността да разреши на мисия на Международната агенция за атомна енергия да пътува до централата от украинска територия, каза Макрон, цитиран от "Гардиън".

Украинската ядрена компания "Енергоатом" заяви в петък, че се опасява, че Русия планира да изключи функциониращите енергоблокове в Запорожската централа, която в нормални условия осигурява около една пета от електроенергията на Украйна.

Русия контролира централата от март, въпреки че тя все още се управлява от украински учени. Ако тя спре да произвежда електроенергия, техниците ѝ ще трябва да разчитат на резервни енергийни системи, за да продължат да охлаждат ядрените реактори, което повишава риска от аварии.

"Руските военни търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори, които трябва да се включат след спирането на енергоблоковете и при липса на външно захранване за системите за охлаждане на ядреното гориво", заявиха от "Енергоатом".

Западни официални лица заявиха, че са загрижени дали ще може да се поддържа водно охлаждане на фона на обвиненията, че нашествениците не поддържат обекта по подходящ начин. "Това е ситуация, която всички трябва да наблюдаваме много внимателно", каза един от източниците, говорейки при условие за анонимност.

Загубата на електрозахранване доведе до ядрената авария във Фукушима в Япония през 2011 г. Основното захранване беше загубено при земетресение, последвалото цунами претовари резервните генератори и липсата на охлаждане доведе до частично разтопяване на реактора.

От март Русия контролира централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и разположи там войски и военно оборудване, което доведе до спешни призиви за демилитаризирането ѝ, включително от страна на ООН и НАТО.

Западният служител заяви, че боевете около централата се смятат за по-малък риск от повреда в охлаждането, тъй като ядрените реактори са проектирани да издържат на сравнително силни удари, включително от пътнически самолет.

В петък Путин поднови руските обвинения, че Украйна обстрелва обекта, а в телефонния разговор с Макрон заяви, че това може да доведе до "мащабна катастрофа, свързана с радиационно замърсяване на обширни територии", се казва в изявление на Кремъл.

Украинското военно разузнаване предупреди тази седмица, че Москва изглежда планира "провокация" в централата, а "Енергоатом" също изрази опасения за необичайна активност.

В петък, докато генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш посещаваше черноморския пристанищен град Одеса, Русия съобщи, че е затворила площадката в Запорожие за повечето служители, освен за тези, които управляват енергоблоковете, съобщиха от "Енергоатом".

Той също така обвини Русия, че е обстрелвала части от комплекса на електроцентралата при атаки под фалшив флаг, за които Москва обвинява украинските сили. Западните съюзници на Украйна предупредиха, че всеки ядрен инцидент ще предизвика бърз отговор.

Депутатът от Консервативната партия Тобиас Елууд, който председателства комисията по отбрана към Камарата на общините, заяви в петък, че всяка ядрена авария на обекта рискува да въвлече НАТО във война.

"Нека сега го кажем ясно: всяка умишлена повреда, която би довела до потенциално изтичане на радиация от украински ядрен реактор, би била нарушение на член 5 на НАТО", заяви той в Twitter.

С наближаването на зимата, когато Украйна вече е обезпокоена от доставките на газ, изключването на централата може да навреди на икономиката и на възможността на хората да се стоплят. Енергията, която тя осигурява, ще трябва да се произвежда в други централи, като се използват ограничените запаси от природен газ и други горива, или страната може да се окаже в ситуация на спиране на тока. А излишната топлина от централата е от ключово значение за регионалните отоплителни системи.

Губернаторът на Запорожска област, Олександър Старух, заяви, че ако централата бъде изключена, много от 700 000-те жители на града ще останат без топлина през лютата зима в Украйна.

"Отоплителната система на града се захранва от атомната електроцентрала. Така че, ако я изключат, няма как да отопляваме сградите си", каза той през юни. "Това е просто огромен проблем."

Извършването на сериозна промяна в работата на атомна електроцентрала във военно време само по себе си е опасно, заяви високопоставен украински енергиен служител. "Проблемът с Русия е, че те са толкова безразсъдни", каза Юрий Витренко, председател на газовата компания "Нафтогаз", който определи руските действия като "безумни".

"Обикновено ядреният регулатор би трябвало да изисква от вас да тествате нещо, за да докажете, че то е абсолютно безопасно ... не е като да не можете да експериментирате с атомна електроцентрала. А това, което правят сега, наистина е в разрез с всички норми".

Той заяви, че Русия не разбира напълно централата, която е от съветската епоха, но е значително модернизирана. Това означава, че руският регулаторен орган и руските инженери не са напълно наясно с начина на работа, каза той.

"Те могат да дойдат и да видят, но отново, това не е тяхната централа, така че те не знаят всичко, което трябва да знаят за това как тя работи и какво може и трябва да се направи с тази централа", каза той. /БГНЕС