Макрон: Русия дестабилизира Африка

Френският президент Еманюел Макрон обвини Русия, че е "сила, която дестабилизира Африка". Той изрази съжаление, че изборът на Москва "не играе благоприятна роля за международната общност", по време на интервю за френските медии в кулоарите на срещата на върха в Париж.


"Това е сила, която дестабилизира Африка чрез частни военни формирования, които идват, за да се занимават с хищничество и зверства срещу цивилното население", каза държавният глава, като посочи, че "това е документирано от ООН в Централноафриканската република чрез участието на формированията на Вагнер".

Според него "Русия по собствена воля се е поставила в ситуация, в която вече не зачита международното право, в която отново се е превърнала в една от единствените колониални сили на 21-ви век, водейки имперска война срещу своя съсед - Украйна".

Ако руският президент му се обади утре? "Разбира се, че ще вдигна", увери все пак Еманюел Макрон. "Ако ми се обади, за да ми предложи нещо, ще го изслушам, защото Франция винаги е била съдействаща и посредническа сила". Но той направи уточнението, че "възобновяването на диалога е възможно само ако се спазва международното право, което единствено ни позволява да живеем в мир".

Той също така повтори, че самият той "няма причина да се обажда на Владимир Путин днес", в разгара на украинската контраофанзива. "Надявам се, че ще дойде време за преговори при условията на Украйна". /БГНЕС