Макрон създава френски гастрономически център

Франция ще създаде „център за върхови постижения“ на френската гастрономия, чиято основна задача ще бъде да подобри уменията на френските готвачи и да популяризира националната кухня на международно ниво, обяви френският президент Еманюел Макрон. Той произнесе слово преди началото на традиционния ежегоден „Обяд на готвачите“.

„Центърът за обучение и повишаване на квалификацията за всички кулинарни професии трябва да ви позволи да се доближите до върховите постижения, да се подготвите за големи състезания и да подготвите кулинари да печелят в името и под цветовете на френското знаме“, каза Макрон, цитиран от АФП.

Държавният глава отбеляза, че подобна структура може да бъде създадена в Лион, който има репутация на световна столица на гастрономията. Макрон се представи пред приблизително 200 посетители на ежегодното събитие, на което са поканени най -известните готвачи и сладкари в света. Според АФП идеята за създаване на „център на върхови постижения на френската кухня“ принадлежи на бившия главен готвач на Елисейския дворец Гийом Гомес. /БГНЕС